Karosseri och lackering

Information
Inriktning
Karosseri och lackering
ANSÖKNINGSKOD
FTKAR
Studieort
Examen
Yrkesexamen
Lärlingsutbildning?
Ja

Karosseri
Som bilskadereparatör tar du hand om krock- och plåt skadade bilar.
Du gör skadeanalys och kostnadsberäkning. Du mäter, riktar, svetsar, byter och monterar delar beroende på vad skadan kräver. Jobbet är omväxlande och utvecklingen ger nya material och funktioner som du måste ha koll på.  
För att ge dig de bästa förutsättningarna för en bra yrkeskarriär har vi ett nära samarbete med Lugnets gymnasieskola, en branschskola i Falun där eleven får grundläggande arbetsmetoder, som eleven sen får möjlighet att mängdträna på APL-företag.
Eleverna är i Falun ca 8 veckor per läsår. fördelat på 4x2 veckor. 

Lackering
Jobbet som lackerare kräver noggrannhet, tålamod och känsla för färg och form. Du arbetar med att reparera plast, spackla, slipa och maskera innan du lackar kaross och detaljer i olika skikt.
Eleverna är i Falun ca 8 veckor per läsår. fördelat på 4x2 veckor. För att ge dig de bästa förutsättningarna för en bra yrkeskarriär har vi ett nära samarbete med Lugnets gymnasieskola, en branschskola i Falun där eleven får grundläggande arbetsmetoder, som eleven sen får möjlighet att mängdträna på APL-företag.
För att spetsa till din utbildning efter examen kan du ta ett gesällbrev som är ett ytterligare kompetensbevis på dina kunskaper inom lackeringsteknik.


Tänkbara yrken

Karosseri: Bilskadereparatör, karosseri. Lackering: Billackerare

Bildgalleri

Är du nyfiken på Skärgårdsgymnasiet?

Varmt välkommen på Öppet hus, en prova-på-dag eller kontakta Studie- och Yrkesvägledare på respektive skola för att få svar på dina frågor.