Dator & kommunikation

Information
Inriktning
Dator & kommunikation
Ansökningskod
EEDAT
Studieort
Examen
Högskoleförberedande

Om utbildningen

Du lär dig installera, administrera och reparera datorer och nätverk och annan utrustning för kommunikation.

Det här lär du dig

Du får en bred utbildning för arbete med datorer och annan utrustning för ljud och bild. Här ingår kunskaper om olika typer av kommunikation mellan datorer och deras kringutrustning, till exempel skrivare och scanner.

Du ska kunna bygga upp kommunikationsnät för tele, data och media. Här ingår också kunskap om olika säkerhetsregler som inloggning och behörighet.

De valbara kurserna ger dig möjlighet till fördjupning inom dator- och kommunikationsteknik, nätverksteknik, programmering, support- och servicearbete med mera.


Praktik/APL

Utbildningen innehåller minst 15 veckors APL under år 2-3. Då är du ute på en eller flera arbetsplatser där du får möjlighet att känna på yrket utanför skolbänken. Du får även chans att knyta viktiga kontakter med olika arbetsgivare.

Efter gymnasiet

Du arbetar vanligtvis med installation, underhåll, service, tillverkning och försäljning av elektrisk eller elektronisk utrustning eller med energiteknik.

Du kommer att arbeta inom ett område som ständigt utvecklas. Du får därför vara beredd på att kontinuerligt lära dig nya saker. Dina grundkunskaper i till exempel svenska, engelska och matematik är ofta viktiga för att följa med i den tekniska utvecklingen. och klara av ditt arbete.

Tänkbara yrken:

Elektronikproduktionstekniker, Hemservicetekniker, Nätverkstekniker

Bildgalleri

Är du nyfiken på Skärgårdsgymnasiet?

Varmt välkommen på Öppet hus, en prova-på-dag eller kontakta Studie- och Yrkesvägledare på respektive skola för att få svar på dina frågor.