RL

Restaurang- & Livsmedelsprogrammet

Information
Program
Restaurang- & Livsmedelsprogrammet
Programkod
RL
Examen
Yrkesexamen
Bilagor

Om programmet

För dig som vill arbeta med att laga mat på restaurang, baka bröd eller med försäljning av mat och dryck. Du bör ha blick för färg och form och måste vara noga med hygienen då du handskas med livsmedel. Du får en känsla för service och kunskap om det du säljer. Hos oss kan du utbilda dig till exempel bagare och försäljare av olika livsmedelsprodukter.

Det här lär du dig

Du lär dig att servera, baka, göra konditorivaror som till exempel choklad och konfektyrer. Du ska göra din del av arbetet för att skapa en helhet av miljö, smak och doft. Här ingår även kunskaper om försäljning, service, hygien, näringslära, specialkoster och alkoholhantering.

APL

Utbildningen innehåller minst 15 veckors APL under år 2-3. Då är du ute på en eller flera arbetsplatser där du får möjlighet att känna på yrket utanför skolbänken. Du får även chans att knyta viktiga kontakter med olika arbetsgivare.

Efter gymnasiet

Du kan till exempel söka arbete på bagerier och livsmedelsbutiker. Du kommer att arbeta med service på både stora och små arbetsplatser och i direkt kontakt med dina kunder.

Försäljning är en stor näringsgren. Livsmedelsföretag, stora matbutiker och småbutiker behöver alla arbetskraft me säljvana och produktkännedom.

Tänk på…

Snygg presentation

Du får använda din fantasi när du dekorerar ett bakverk eller lägger upp varor i en butik. Ser en skyltning aptitlig ut, höjer det också smaken och försäljningen. 

Hygien är viktig

Hygien är viktigt när det gäller livsmedel, både när man framställer, lagrar, fraktar och säljer matvaror.

Du ska ha bra fysik

Du får vara beredd på tunga lyft och obekväma arbetsställningar även om tekniken förbättras och ger bättre och bättre arbetsförhållanden. Är du allergiker kan du få problem med både metaller och mjöl. Är du osäker om något ska du kontakta skolhälsovården.

Inriktningar

På Skärgårdsgymnasiet Åkersberga har Restaurang- och livsmedelsprogrammet valt att erbjuda två inriktningar: Kök & Servering och Bageri & konditori

På Skärgårdsgymnasiet Norrtälje har Restaurang- och livsmedelsprogrammet valt att erbjuda en inriktning: Bageri & konditori

Välj inriktning/utgång:

Såhär läser du:

Bildgalleri

Yrkesexamen och högskolebehörighet

Är du nyfiken på

Restaurang- & Livsmedel

?

Varmt välkommen på öppet hus eller kontakta Studie- och Yrkesvägledare för att få svar på dina frågor.