Information
Inriktning
VVS
Ansökningskod
VFVVS
Studieort
Examen
Yrkesexamen
Programplan
VVS

Om utbildningen

Du lär dig att installera och reparera värme-, vatten, avloppsanläggningar, kyl-, och värmepumpsaggregat. VVS = Värme, Ventilation och Sanitet.

Det här lär du dig

De flesta VVS-montörer arbetar med nyinstallation vid byggen eller då man renoverar gamla hus. Ett annat stort område är att reparera fel som uppkommer i fastigheter. Du kan även få arbete vid industrier som har stora röranläggningar.

Du lär dig hur man konstruerar byggnader och drar rör för atrt få bästa möjliga effekt vid uppvärmning och ventilation. Du får också göra enklare installationer, reparationer, felsökningar och underhållsarbeten i en VVS- anläggning.

Du får även kunskaper om olika material och sammanfogningsmetoder för rörledningar.

Du kan välja kurser och fördjupa dig inom sanitetsteknik, industrirörteknik, VVS-teknik med mera.


APL

Utbildningen innehåller minst 15 veckors APL under år 2-3. Då är du ute på en eller flera arbetsplatser där du får möjlighet att känna på yrket utanför skolbänken. Du får även chans att knyta viktiga kontakter med olika arbetsgivare.

Efter gymnasiet

Den tekniska grundkunskap du får inom programmet är användbar inom många områden. Du kan arbeta med service, underhåll och installation inom energiområdet.

Yrkesexamen ger grundläggande behörighet till yrkeshögskolan. Där finns utbildningar till anläggningsingenjör, fastighetstekniker och fastighetsingenjör, industrimontör, VVS-projektör med mera.


Tänk på…

Självständigt arbete

Du kommer i många fall att arbeta ensam eller i ett litet arbetslag. Då är det viktigt att kunna ta egna initiativ.

Servicearbete

De flesta yrkena är serviceyrken vilket kräver att du uppför dig trevligt och korrekt. Du behöver kunna förklara för andra människor vad som är fel och vad du ska göra.

Teknik och naturvetenskap

Det är en fördel om du är intresserad av teknik, fysik och matematik. Du ska läsa och förstå instruktioner och ritningar och göra beräkningar samt tolka prover och mätresultat.

Tänkbara yrken:

VVS-montör, industrirörmontör, isoleringsmontör.

Bildgalleri

Är du nyfiken på Skärgårdsgymnasiet?

Varmt välkommen på Öppet hus, en prova-på-dag eller kontakta Studie- och Yrkesvägledare på respektive skola för att få svar på dina frågor.