BA

Bygg- & Anläggningsprogrammet

Information
Program
Bygg- & Anläggningsprogrammet
Programkod
BA
Studieort
Examen
Yrkesexamen
Bilagor
BYN Diplom

Om programmet

För dig som vill arbeta inom något av de många yrken som finns inom bygg- och anläggningsbranschen. Du kan exempelvis utbilda dig till anläggningsförare, byggnadsträarbetare (snickare), betongarbetare, byggnadsmålare, byggnadsplåtslagare, glastekniker, golvläggare, murare eller väg- och anläggningsarbetare.Efter gymnasiet är det vanligt att arbeta som lärling för att få mångsidig yrkesträning och bli skicklig som byggnadsarbetare.

Det här lär du dig

Till exempel snickeri, anläggningsarbete, att köra anläggningsfordon, målning och betongarbeten. I yrkesteorin kommer du att läsa ritningar samt lära dig egenskaper hos olika material. Alla ämnen är viktiga! Har du inte lägst betyg E från alla kurser som ingår i programmet, även i de gymnasiegemensamma ämnena, blir det problem att få arbete med lärlingsavtal efter utbildningen.

Du behöver kunna arbeta självständigt och vara händig, ha sinne för färg och form och inte vara rädd för höjder eller obekväma arbetsförhållanden.

APL

Utbildningen innehåller minst 15 veckors APL under år 2-3. Då är du ute på en eller flera arbetsplatser där du får möjlighet att känna på yrket utanför skolbänken. Du får även chans att knyta viktiga kontakter med olika arbetsgivare.

Efter gymnasiet

Inom branschen finns företag av olika storlekar. En del byggnadsarbetare bor och arbetar borta under veckorna och reser bara hem till helgerna. Det finns också möjligheter att söka arbete utomlands.

Inriktningar

På Skärgårdsgymnasiet Åkersberga har Bygg- och anläggningsprogrammet valt att erbjuda tre stycken inriktningar: Anläggningsfordon, Husbyggnad och Måleri

Tänk på…

Du bör vara händig och noggrann

Även samarbetsvilja och kreativitet är viktigt. Alla byggyrken kräver att du kan läsa och förstå instruktioner och ritningar, göra beräkningar och tolka mätresultat

Olika väderförhållanden och höga höjder

Du får räkna med att arbeta ute även under vintern liksom i regnväder. En hel del arbete utförs på höga höjder. Du får inte ha anlag för svindel eller krampsjukdomar.

Lösningsmedel, tunga lyft och obekväma arbetsställningar.

Om du har problem med rygg, knän eller allergier bör du tala med skolhälsovården. Under utbildningen får du lära dig arbeta så att du undviker yrkesskador.

Välj inriktning/utgång:

Såhär läser du:

Bildgalleri

Yrkesexamen och högskolebehörighet

Är du nyfiken på

Bygg & anläggning

?

Varmt välkommen på öppet hus eller kontakta Studie- och Yrkesvägledare för att få svar på dina frågor.