FT

Fordon- & Transportprogrammet

Information
Program
Fordon- & Transportprogrammet
Programkod
FT
Studieort
Examen
Yrkesexamen
Bilagor

Om programmet

Fordon- och Transportprogrammet är för dig som gillar bilar, motorer och teknik. Hos oss kan du välja att bli bilmekaniker, billackerare, bilplåtslagare, buss-, taxi- eller lastbilschaufför.

Det här lär du dig

Elever som läser Inriktning Personbil får lära sig praktiska och teoretiska grunder om hur bilar och motorer fungerar samt baskunskaper i att utföra service och reparationer på bilar.

Vi erbjuder även utbildning inom karosseri och lackering. Detta görs i samarbete med Lugnetgymnasiet en branschskola i Falun.
Det innebär att i årskurs 1 går eleven tillsammans med övriga elever på fordonsprogrammet för att sedan i årskurs 2 gå över till inriktning lackering (billackerare) eller karosseri (bilplåtslagare). De elever som valt den inriktningen är borta 2 veckor per termin i Falun. Eleverna blir sedan lärlingar på en lack och plåtverkstad. För mer information kontakta tommy.gerrbrand@skargards.se.

Elever som läser Inriktning Transport har goda möjligheter till att nå behörigheterna B, C, CE (alternativt D).

Väljer du persontransporter har du möjlighet att ta buss- och taxiförarkort.
Om du är nationellt behörig och klarar ordinarie kurser har du goda möjligheter att klara YKB (yrkesförarkompetens).

APL

Utbildningen innehåller minst 15 veckors praktik på en eller flera arbetsplatser där du får möjlighet att känna på yrket utanför skolbänken. Du får även chans att knyta viktiga kontakter med olika arbetsgivare. OBS! detta gäller inte inriktning karosseri och lackering.

Efter gymnasiet

Har du läst inriktning Transport får du en bred utbildning där du kan arbeta som lastbilschaufför inom bl.a. schaktbil, tankbil, godsbil och fjärrbil. Väljer du istället att utbilda dig till busschaufför så kan du arbeta inom bl.a. linjetrafik, fjärrtrafik eller beställningstrafik.

Har du läst inriktning Fordonsteknik med inriktning personbil har du goda möjligheter till jobb som bilmekaniker och liknande arbeten. Verkstadsbranschen har ett stort behov av utbildade mekaniker.

Har du läst karosseri och lackering har du en väldigt ljus framtid framför dig då det råder stor brist på duktiga yrkesmän och kvinnor i denna bransch.

Inriktningar

Så här läser du:

Bildgalleri

Yrkesexamen och högskolebehörighet

Denna utbildning ger dig en Yrkesexamen. Om du vill fortsätta studera på högskolan efter gymnasiet har du möjlighet att välja till kurser som ger dig högskolebehörighet.

Är du nyfiken på

Fordon- & Transport

?

Varmt välkommen på öppet hus eller kontakta Studie- och Yrkesvägledare för att få svar på dina frågor.