HV

Hantverksprogrammet

Information
Program
Hantverksprogrammet
Programkod
HV
Inriktningar
Examen
Yrkesexamen
Programplaner
Bilagor

Om programmet

På Hantverksprogrammet kan du välja mellan inriktningarna Frisör och Stylist. Samtliga lärare på Hantverksprogrammet är behöriga med lång erfarenhet från yrkeslivet. I skolans lokaler finns såväl frisörsalong, nagelsal samt makeup-salong. Väljer du att läsa mot inriktning frisör får du använda din kreativa sida och du får lära dig hur man skapar med materialet hår. Utbildningen fokuserar på praktiska kunskaper och du kommer att lära dig allt från olika klipptekniker, till hårstyling och färgning. I skolans frisörsalong får du öva på kundbemötande och kundservice i en verklighetstrogen miljö. Är du istället intresserad av make up, kläder, styling och naglar så är Stylist rätt inriktning för dig. Här kommer du att arbeta med att utforma och genomföra olika projekt samt att arbeta med en rad olika makeup-tekniker. På Hantverksprogrammet är studiebesök och besök vid mässor en naturlig del av utbildningen, detta för att komma i kontakt med branschen och det framtida yrkeslivet. Oavsett vilken inriktning du väljer har du möjlighet att välja till högskolepaketet, vilket ger dig behörighet till vidare studier.

Det här lär du dig

Läser du inriktning Frisör kommer du att lära dig att behärska en rad olika klipp- och färgtekniker. Du lär dig dessutom att möta kunder och anpassa klippningar utifrån kundens önskemål.
Läser du inriktning Stylist kommer du att lära dig om olika makeup-tekniker, kläder och mode samt hårstyling. Oavsett inriktning kommer du att lära dig om service och kundbemötande och vara väl rustad för att starta eget företag i framtiden. 

APL

Utbildningen innehåller minst 15 veckors APL under år 2-3. Då är du ute på en eller flera arbetsplatser där du får möjlighet att känna på yrket utanför skolbänken. Du får även chans att knyta viktiga kontakter med olika arbetsgivare.

Efter gymnasiet

Efter att ha läst inriktning Frisör kan du välja mellan att arbeta som anställd på en salong eller att arbete som egenföretagare.
Har du valt Stylist som inriktning kan du arbeta som makeup artist, hårstylist, styleadvisor, personal shopper eller som nagelterapeuft. Stylistyrket är ett brett yrke där du kan arbeta inom allt från teater och film till modebranschen och handeln. Har du läst på Hantverksprogrammet har du även möjlighet att starta eget företag och frilansa efter avslutade studier. 
Efter gymnasiet finns det stora valmöjligheter till fortsatta studier inom frisör- och stylistbranschen, där du kan studera vidare till maskör och perukmakare. 

Inriktningar

Frisör och Stylist

Välj inriktning/utgång:

Såhär läser du:

Bildgalleri

Yrkesexamen och högskolebehörighet

Är du nyfiken på

Hantverk

?

Varmt välkommen på öppet hus eller kontakta Studie- och Yrkesvägledare för att få svar på dina frågor.