HV

Hantverksprogrammet

Information
Program
Hantverksprogrammet
Programkod
HV
Inriktningar
Examen
Yrkesexamen
Programplaner
Bilagor

Om programmet

Gillar du mode, make-up, skönhet, trender, färg och form så är Hantverksprogrammet något för dig. Samtliga lärare är behöriga med lång erfarenhet från yrkeslivet. I skolans lokaler finns såväl frisörsalong, nagelsalong samt makeup-salong. På Hantverksprogrammet är studiebesök och besök vid mässor en naturlig del av utbildningen, detta för att komma i kontakt med branschen och det framtida yrkeslivet. Oavsett vilken inriktning du väljer har du möjlighet att välja till högskolepaketet, vilket ger dig behörighet till vidare studier.

Det här lär du dig

Skärgårdsgymnasiet i Norrtälje erbjuder: Inriktning Frisör
Väljer du att läsa mot inriktning frisör får du använda din kreativa sida och du får lära dig hur man skapar med materialet hår. Utbildningen fokuserar på praktiska kunskaper och du kommer att lära dig allt från olika klipptekniker, till hårstyling och färgning. Du lär dig dessutom att möta kunder och anpassa klippningar utifrån kundens önskemål.  

Skärgårdsgymnasiet i Åkersberga erbjuder: Inriktning Frisör eller Stylist
Väljer du att läsa mot inriktning frisör se ovan.
Läser du inriktning Stylist kommer du att lära dig om olika makeup-tekniker, kläder och mode samt hårstyling. Oavsett inriktning kommer du att lära dig om service och kundbemötande och vara väl rustad för att starta eget företag i framtiden. 

APL

Utbildningen innehåller minst 15 veckors APL under år 2-3. Då är du ute på en eller flera arbetsplatser där du får möjlighet att känna på yrket utanför skolbänken. Du får även chans att knyta viktiga kontakter med olika arbetsgivare.

Efter gymnasiet

Efter att ha läst inriktning Frisör kan du välja mellan att arbeta som anställd på en salong eller att arbete som egenföretagare.
Har du valt Stylist som inriktning kan du arbeta som makeup artist, hårstylist, styleadvisor, personal shopper eller som nagelterapeft. Stylistyrket är ett brett yrke där du kan arbeta inom allt från teater och film till modebranschen och handeln. Har du läst på Hantverksprogrammet har du även möjlighet att starta eget företag och frilansa efter avslutade studier. 
Efter gymnasiet finns det stora valmöjligheter till fortsatta studier inom frisör- och stylistbranschen, där du kan studera vidare till maskör och perukmakare. 

Inriktningar

Frisör och Stylist

Välj inriktning/utgång:

Så här läser du:

Bildgalleri

Yrkesexamen och högskolebehörighet

Denna utbildning ger dig en Yrkesexamen. Om du vill fortsätta studera på högskolan efter gymnasiet har du möjlighet att välja till kurser som ger dig högskolebehörighet.

Är du nyfiken på

Hantverk

?

Varmt välkommen på öppet hus eller kontakta Studie- och Yrkesvägledare för att få svar på dina frågor.